والدین معمولا دوست دارند که فرزندانشان به موقع به سن بلوغ برسند و هنگامی که علائم بلوغ زودرس را در آن ها مشاهده می کنند نگران شده و از متخصصین سوال می پرسند. علت اصلی بلوغ زودرس در بیشتر موارد قابل تشخیص نیست اما می تواند مربوط به عوامل پزشکی باشد. در کنار این مسئله عوامل ژنتیکی، محیطی و روانی نیز می توانند تاثیرگذار باشند. با این حال بلوغ زودرس در بسیاری از موارد نیاز به درمان ندارد ولی از آنجایی که با پیامدهای خطرناکی مانند سرطان سینه و مشکلات رفتاری همراه است، کودک باید حتما نیز نظر یک متخصص و روانشناس قرار بگیرد تا بتواند به بهداشت جسمی و روانی دست یابد. در کنار این مسئله نوع برخورد والدین با کودک نیز از اهمیت بسزایی برخوردار است. با توجه به اهمیت موضوع در ادامه به بررسی بیشتر علائم، علل و درمان بلوغ زودرس خواهیم پرداخت پس همراه ما باشید.
تماس با مشاور

منبع:بلوغ زودرس | نشانه ها، انواع و پیامدهای بلوغ زودرس

بلوغ زودرس

بلوغ نرمال و معمول برای دختران در سنین ۸ تا ۱۳ سال و در پسرها ۹ تا ۱۴ سالگی شروع می گردد. از نظر پزشکیبلوغ زودرسزمانی تشخیص گذاری می شود که به دلایلی، این روند طبیعی زودتر آغاز شود و همچنین با رشد استخوان و جهش رشدی همراه باشد. شیوع بلوغ زود هنگام در کودکان یک به پنج است یعنی از هر 5 کودک احتمال اینکه کودکی علائم بلوغ زودرس را از خود نشان دهد 1 نفر است. توجه داشته باشید که بلوغ زودتر از موعد نیاز به درمان ندارد اما در موارد ضروری با ارائه راهکارهایی روند بلوغ متوقف می شود.

برای اطلاع بیشتر ازبلوغ پسرانوبلوغ جسمی دخترانکلیک کنید.

انواع بلوغ زودرس

بلوغ زودرس مرکزی

بلوغ زودرس مرکزی شایع ترین بلوغ زود هنگام است. این بلوغ روند یکسانی با روند طبیعی رشد دارد و تنها تفاوت در زمان و موعد رخ دادن بلوغ است. غدۀ هیپوفیز که در واقع نقش اصلی را در شروع بلوغ دارد با آزاد کردن زود هنگام هورمون گونادوترپین باعث تحریک بیضه ها و تخمدان ها می شود تا هورمون های تستوسترون یا استروژن را آزاد کنند. این هورمون ها باعث تغییرات اساسی جنسی مثل رشد سینه ها در دختران در دوران بلوغ می شوند.

بلوغ زودرس محیطی

بلوغ زودرس کاذب یا محیطی شرایط متفاوتی دارد. این نوع بلوغ خیلی کم اتفاق می افتد. در این وضعیت مغز و غده هیپوفیز در فعالیت بلوغ درگیر نمی شود؛ هرچند هورمون استروژن و تستوسترون باعث بروز علائم بلوغ شده باشند. در این وضعیت کم کاری در تخمدان ها، بیضه ها، غدد آدرنال یا غده تیروئید علل اصلی بلوغ زودهنگام هستند.

علائم بلوغ زودرس

در واقع علائم بلوغ زودرس، با بلوغ طبیعی تفاوتی ندارند و نشانه ها در دختران و پسران به شرح زیر است.

علائم بلوغ زودرس در دختران

_ جوانه زدن سینه (به عنوان اولین نشانه در بیشتر موارد)

_ عادت ماهانه (می تواند ۲ یا ۳ سال بعد از شروع علائم اولیه دیده شود)

علائم بلوغ زودرسدر پسران

_رشد بیضه ها، آلت تناسلی و کیسه بیضه

_بم شدن صدا (که از آخرین نشانه هاست)

برای کسب آگاهی بیشتر در زمینهبلوغ جنسی در دخترانکلیک کنید.

چرا بلوغ زودرس رخ می دهد؟

در بیشتر موارد علت اصلی قابل تشخیص نیست. در موارد خاص تشخیص گذاری بلوغ زودرس، به مشکلات پزشکی نسبت داده می شود. این مشکلات در پسران زیر شش سال شایع تر از دختران است. از مهم ترین مشکلات می توان به موارد زیر اشاره داشت.

  • تومورهایی خوش خیم و گاها انباشتگی غیرطبیعی سلول های گوشتی
  • عدم توازن هورمون ها که می تواند ناشی از صدمه و ضربه به سر باشد و به آسیب مغزی منجر شده باشد.
  • عفونت های مغزی که به دلیل التهاب مغز ایجاد شده باشد.

موارد ذکر شده نگرانی زیادی ایجاد می کند، اما آگاه باشید که بلوغ زودرس مرکزی تنها در موارد نادری به دلیل مشکلات پزشکی است.

علائم بلوغ زودرس | عوامل مرتبط با بلوغ زودرس

عوامل زیر مواردی هستند که به نظر می رسند با بلوغ زودرس در ارتباط باشند.

  • جنسیت:در دختران، ۱۰ برابر بیشتر به بلوغ زود هنگام از نوع مرکزی دچار می شوند.
  • نژاد: به دلایل نامشخصی دختران آفریقایی-آمریکائی نزدیک به یک سال زودتر از سفید پوستان به بلوغ می رسند. برای دختران آفریقایی-آمریکایی، بلوغ زودرس به زیر 6 سال در نظر گرفته می شود.
  • چاقی:در بعضی از گزارشات چاقی را در دختران با بلوغ زود هنگام مرتبط اعلام کرده اند.
  • ژنتیک:بعضی از خانواده ها به صورت کلی بلوغ زودرس دارند. مثلا والدین یا خواهر و برادرشان نیز به این اختلال دچار بوده اند.
  • فرزندخواندگیبین المللی:مطالعه ای گزارش داده است کودکانی که در خارج از کشور خود به فرزندخواندگی قبول می شوند، بین 10 تا 20 برابر بیشتر به بلوغ زود هنگام دچار می گردند. در این مورد نیز شک و شبه های زیادی وجود دارد که مشخص کردن علت دقیق را با مشکل روبرو می کند.
  • جهشرشدی:نیز می تواند یکی دیگر از علائمبلوغ زودرسهم در پسران و هم در دختران باشد.
  • برای شناخت بیشتر در زمینهسن بلوغ نوجوانکلیک کنید.

پیامدهای بلوغ زودرس

بلوغ زودتر از موعد در کودکان احتمال مشکلات جسمی و روحی زیادی را در بر دارد که در زیر به آن ها اشاره می کنیم.

1- کوتاهی قد

شاید کودکانی که زود به بلوغ رسیده اند از همسن های خود قد بلندتر باشند، اما در انتهای سن بلوغ از هم سن های خود عقب می افتند چرا که رشد این کودکان نیز زودتر از بلوغ طبیعی پایان می یابد. در نتیجه در بیشتر موارد قد این کودکان کوتاه تر از حد متوسط جامعه می شود.

2- مشکلات رفتاری

مشکلات رفتاری در این کودکان به صورت ضد و نقیض گزارش شده است. در بعضی از تحقیق ها این کودکان مشکلات شدید رفتاری از خود بروز داده اند؛ این درحالی است که دیگر گزارش ها این امر را تایید نمی کنند. این کودکان به دلیل بلوغ زودتر نسبت به هم سالان؛ در موقعیت چالش رهبری قرار می گیرند که می تواند مشکلات خود را داشته باشد.

3- فعالیت های جنسی در سنین پائین تر

به دلیل رسیدن به توانایی جنسی و آگاهی بیشتر نسبت به همسالان؛ زودتر به سمت مسائل جنسی پیش می روند. والدین و پدر مادرها به شدت نگران این مسئله هستند. البته گزارش ها، شواهد محکمی برای قبول این قضیه وجود ندارد. والدین با ارتباط موثر و آموزش مسائل جنسی می توانند از بروز چنین مسائلی جلوگیری کنند.

برای اطلاع بیشتر در زمینهتربیت جنسی کودکانکلیک کنید.

4- سرطان سینه

در برخی از مطالعات رابطه بلوغ زود هنگام در دختران و سرطان سینه به افزایش احتمال ابتلا به سرطان سینه در سنین بزرگسالی را گزارش داده اند. البته این موضوع به صورت نظری بررسی شده است و در مرحله انجام تحقیقات علمی است.

نقش والدین در بلوغ زودرس و علائم آن

  • نگرانی خود را کنترل کنید و آگاه باشید که لازم است هرچه سریع تر این علائم را نزد یک متخصص غدد کودکان برده و قضیه را بررسی کنید.
  • بررسی این قضیه و رجوع به پزشک دلیل به یک نوع بیماری نیست؛ سعی کنید سختی قضیه را برای فرزندتان بکاهید.
  • به حضور او در جمع دوستان توجه کنید و در حل مشکلات و تعت جمع همسن و سالان او را راهنمایی کنید.
  • در اکثر اوقات کودکانی که علائم بلوغ زودرس را گزارش می کنند؛ از لحاظ پزشکی و روانی و اجتماعی سالم هستند و مشکلی ندارند و صرفا تغییرات ژنی مسبب است.

درمان بلوغ زودرس و علائم آن

برای درمان ابتدا باید متوجه شویم که علت بلوغ زودرس چیست. سپس با بررسی شرایط داروهایی تجویز می شود تا جلوی تغییرات هورمونی گرفته شود و از آن جایی که در دختران معمولا علت پیدا نمی شود باید دقت لازم برای انتخاب نوع دارو صورت گیرد. با مصرف داروها تا سن بلوغ، روند بلوغ زودرس متوقف می شود و هنگامی که دارو قطع گردید دوباره تغییرات هورمونی به مرور بازمی گردند. داروها به صورت تزریقی بوده و هر ماه یا 3 ماه یکبار تزریق می شود.

ممکن است کودک مجبور به استفاده چند ساله از این داروها باشد به همین دلیل همانطور که کودک زیر نظر یک متخصص برای بررسی شرایط و بهبود وضعیت خود قرار دارد؛ لازم است که از نظر روانی نیز مورد توجه قرار بگیرد تا مشکلات کمتری را در محیط های مختلف و مخصوصا در جمع هم سن و سالان تجربه کند.

برای آگاهی بیشتر درزمینهمشاوره کودککلیک کنید.

سوالات متداول

دخترم دچار زودرسی بلوغ شده و با اعضای خانواده مدام در تنش است. چه کار کنم؟

بلوغ زودرس در دختران معمولا با فشار و تنش های زیادی همراه است که این مسئله باعث می شود صبر و تحمل آنان کاهش یافته و مدام به دنبال بهانه گیری و ستیز باشند. شما به عنوان والدین باید کنترل بیشتری بر روابط خود با او داشته باشید و شرایط را درک کنید. در کنار این مسئله بهره بردن از مشاوره خانواده به شما در ایجاد تغییرات مثبت میان اعضای خانواده کمک خواهد کرد.

برای آگاهی بیشتر در زمینهمشاوره خانوادهکلیک کنید.

برای دریافت مشاوره در زمینهعلائم بلوغ زودرسمی توانید با مشاوران مرکزمشاوره روانشناسیحامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره9099075228و از تهران با شماره9092305265تماس بگیرید.

منبع:بلوغ زودرس | نشانه ها، انواع و پیامدهای بلوغ زودرس

برخورد با شخصیت نمایشی | رفتار درست با اختلال شخصیت نمایشی

قصه گویی برای کودکان | مزیت‌ها و روش صحیح قصه گفتن برای کودک

مشکلات مرتبط با تکالیف مدرسه را چگونه رفع کنیم ؟

مهارت تصمیم گیری درست | چگونه قدرت تصمیم گیری را زیاد کنیم؟

آدرس خانه سالمندان استان کهگیلویه و بویراحمد

آدرس خانه سالمندان استان قم

آدرس خانه سالمندان استان گلستان

بلوغ ,زودرس ,علائم ,مشکلات ,دختران ,ها ,بلوغ زودرس ,می شود ,علائم بلوغ ,در دختران ,زود هنگام ,بلوغ زودرس مرکزی ,برای آگاهی بیشتر ,برای اطلاع بیشتر

مشخصات

آخرین مطالب این وبلاگ

آخرین ارسال ها

آخرین جستجو ها

دانلود کتاب پی دی اف دردنامه (توانمندسازی بانوان مبتنی بر کارآفرینی در توسعه پایدار) ایلیا چت خوش اومدین viduokolop=AMIN اشتراک مطالب مطالب اینترنتی سئو ویژن مطالب اینترنتی بهترین سایت grafictalborz